Naše  Internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Više o kolačićima pročitajte ovdje " Pravila privatnosti ".

Brza dostava
Brza dostava
na kućnu adresu!
Velika zaliha proizvoda.
Velika zaliha proizvoda.
Gotovo svi proizvodi su dostupni odmah.
Q7RF bežični programabilni sobni termostat sa prijemnom jedinicom
61,25 euro
55,13 euro
Popust: 6,12 euro 10%
Trajanje sniženja: 01.09.2023 -
količinakom

Q7RF bežični programabilni sobni termostat sa prijemnom jedinicom

61,25 euro
55,13 euro
Popust: 6,12 euro 10%
Trajanje sniženja: 01.09.2023 -
količinakom
Šifra artikla: Q7RF

Bežični (radio frekvencijski) programabilni digitalni sobni termostat, prikladan je za upravljanje velikom većinom bojlera, kotla (npr.: za peći na pelete) i klima uređaja na tržištu u Hrvatskoj.

Raspoloživost: Na zalihi
Trošak/Cijena dostave: 5,00 euro
Očekivana isporuka: 27. Lipanj 2024.

Opis

Bežični (radio frekvencijski) programabilni digitalni sobni termostat tip COMPUTHERM Q7RF, s preklopnom načinom rada, prikladan je za upravljanje velikom većinom bojlera i klima uređaja na tržištu u Hrvatskoj. Lako se može spojiti termostat na bilo koji plinski kotao s dvožilnom priključnom točkom, kao i na bilo koji klima uređaj ili drugi električni uređaj, bez obzira imaju li upravljački krug od 24 V ili 230 V. Aparat se može programirati prema individualnim potrebama tako da sustav grijanja (hlađenja) grije (hladi) vaš dom ili ured na željenu temperaturu u vrijeme koje želite i pomaže u smanjenju troškova energije uz osiguravanje udobnosti.

Termostat je slobodan za nošenje unutar dometa. Povezivanje s prijemnikom koji se nalazi na kotlu je omogućeno bežičnom (radio frekvencijskom) vezom, tako da nema potrebe za izgradnjom ožičenja između termostata i bojlera. Dvije jedinice su tvornički usklađene i imaju svoj sigurnosni kod, što jamči siguran rad uređaja.

Preporučujemo ga za mjesta gdje je potrebna programibilnost, kao i precizno mjerenje temperature i podešavanje temperature, prenosivost i točnost prebacivanja.

Glavne značajke:

 • Termostat je slobodan za nošenje unutar dometa
 • Za svaki dan u tjednu može se izraditi poseban temperaturni program.
 • Moguće je postaviti 1 fiksno i 6 slobodno biranih vremena uključivanja dnevno, za svako od ovih vremena uključivanja se može odabrati bilo koja temperatura.
 • Postoje 4 različite opcije za privremenu promjenu temperature prema programu: do sljedećeg prebacivanja programa, na period od 1-9 sati, na period od 1-99 dana ili do sljedeće ručne intervencije.
 • Osjetljivost prebacivanja na izbor
 • Unutarnja kalibracija termometra
 • Jednostavno prebacivanje između načina hlađenja i grijanja
 • Funkcija zaštite pumpe
 • Pozadinsko osvjetljenje
 • Zaključavanje tipkovnice

Specifikacija proizvoda

Najvažniji tehnički podaci termostata (predajnika)
Podesivi temperaturni raspon 5 - 40 °C (u koracima od 0,5 °C)
Raspon mjerenja temperature 3 - 45 °C (u koracima od 0,1 °C)
Točnost mjerenja temperature ± 0,5 °C
Raspon kalibracije temperature ± 3 ° C (u koracima od 0,1 ° C)
Osjetljivost prebacivanja na izbor ± 0,1 ° C; ± 0,2 ° C; ± 0,3 °C
Napon baterije 2 x 1,5 V AA ALKALNA olovka baterija (LR6)
Radna frekvencija 868,35MHz
Raspon dometa cca. 50m na ​​otvorenom terenu
Najvažniji tehnički podaci prijemnika
Napajanje 230V AC, 50Hz
Preklopni električni napon 24V AC / DC… 250V AC, 50Hz
Kapacitet opterećenja 6A (2A induktivno opterećenje)

Česta pitanja

Za što se može koristiti sobni termostat COMPUTHERM Q7RF?
Bežični sobni termostat COMPUTHERM Q7RF posebno je dizajniran za upravljanje sustavima grijanja i hlađenja. Pogodan je i za upravljanje električnim i elektroničkim uređajima koji se mogu uključiti/isključiti uklanjanjem i vraćanjem napajanja.

S kojom baterijom se termostat može koristiti?
Uređaj radi s 2 alkalne baterije od 1,5 V (tip LR6; veličina AA). U uređaju se smiju koristiti samo nove alkalne baterije. Druge baterije koje se nazivaju dugovječnim ili trajnim (npr. konvencionalne ugljično-cink), poluprazne baterije ili upotreba punjivih baterija nije prikladna za rad uređaja.

Koliki je životni vijek baterija pri korištenju Q7RF?
Očekivani vijek trajanja baterije pri normalnoj upotrebi je cca. 1,5-2 godine.

Gdje bi trebali biti smješteni predajnik i prijemnik termostata?
Preporučljivo je termostatski odašiljač postaviti u prostoriju koja se koristi za redovitu ili dugotrajnu uporabu tako da bude u smjeru prirodnog kretanja prostorije, ali da nije izložen propuhu ili ekstremnoj toplini (npr. sunčevo zračenje, hladnjak, dimnjak , itd.). Njegova optimalna lokacija je 1,5 m iznad razine poda. Uređaj se lako može pričvrstiti na postolje, nakon čega se može postaviti na bilo koju horizontalnu površinu (npr. stol, polica, komoda) ili čak montirati na zid zahvaljujući otvorima za vijke na stražnjoj strani.

Prijemnik termostata COMPUTHERM Q7RF treba postaviti u blizini kotla na mjestu zaštićenom od vlage i topline. Prilikom odabira mjesta prijamnika također treba uzeti u obzir da širenje radio valova umanjuju teški metalni predmeti (npr. kotlovi, međuspremnici itd.) ili metalne građevinske konstrukcije mogu negativno utjecati. Ako je moguće, preporučamo da prijamnik postavite na udaljenosti od najmanje 1-2 m i na visini od 1,5-2 m od kotla i drugih velikih metalnih konstrukcija kako biste osigurali radiofrekvencijsku komunikaciju bez smetnji. Preporučujemo da prije instaliranja prijemnika provjerite pouzdanost radio frekvencijske veze na odabranom mjestu. Ne postavljajte prijemnik ispod poklopca kotla ili u neposrednoj blizini vrućih cijevi ili crpki, jer to može oštetiti komponente i ugroziti bežičnu (radio frekvenciju) vezu. Nadalje, preporuča se da se prijamnik napaja električnom energijom iz druge utičnice od bojlera (ako je moguće, iz druge faze) i da se mrežno napajanje ni na koji način ne usmjerava od kotla do prijemnika. Kako biste spriječili strujni udar, spojanje prijemnika na bojler prepustite stručnjaku!

Kako spojiti proizvod?
Uređaj mora instalirati / pustiti u rad kvalificirana osoba! Uređaj kojim želite upravljati mora biti spojen na 1-2 priključne točke na stražnjoj strani prijemnika. Za više pojedinosti pogledajte upute za uporabu proizvoda.

Kojim uređajima COMPUTHERM Q7RF prikladan za upravljanje?
COMPUTHERM Q7RF radiofrekvencijski sobni termostat prikladan je za upravljanje velikom većinom bojlera, kotlova i klima uređaja na tržištu u Hrvatskoj. Lako se može spojiti na bilo koji plinski bojler ili klima uređaj sa dvotočnom priključnom točkom sobnog termostata, bez obzira na to ima li upravljački krug od 24 V ili 230 V. Pogodan je i za upravljanje električnim i elektroničkim uređajima koji se mogu uključiti/isključiti uklanjanjem i vraćanjem napajanja.

Je li za rad termostata potrebno napajanje od 230 V?
Termostatskom odašiljaču nije potreban za rad, potrebne su samo 2 alkalne baterije od 1,5 V (tip LR6; veličina AA).

Međutim, prijemnik termostata radi na mrežnom naponu od 230 V.

Ometaju li se međusobno više bežičnih sobni termostata koji se koriste u stanu?
Ne. Svaki termostat i pripadajući prijemnik (prijamnici) imaju vlastiti sigurnosni kod, koji jamči siguran i nesmetani rad uređaja. Svaki prijemnik prima samo signale od termostata s istim sigurnosnim kodom. Kao rezultat toga, u suštini bilo koji broj uređaja može se koristiti u neposrednoj blizini jedan drugome bez izazivanja ikakvih problema u komunikaciji uređaja.

Može li se koristiti Q7RF za klima uređaje?
Da. Moguće je prebacivanje između načina grijanja i hlađenja termostata. Termostat uključuje klima uređaj iznad zadane temperature u načinu hlađenja i ispod nje isključuje prema odabranoj osjetljivosti uključivanja.

Kako prebaciti termostat u način hlađenja?
Od tipki na prednjoj strani termostata, jednom kratko pritisnite tipku SET. Zatim ponovno pritisnite i držite tipku SET dok kratko držite tipku COPY. HEAT ili COOL će se pojaviti na zaslonu kako bi označili odabrani način rada. Zatim možete koristiti tipke +/- za prebacivanje između načina rada.

Zašto termostat ne uključuje grijanje?
Razloga za to može biti nekoliko. Najčešći problemi su:

korištenje neodgovarajuće baterije (kao što je ispražnjena ili nealkalna baterija)
neispravno je spojen (koji u slučaju nezgode može oštetiti i relej u uređaju ili uzrokovati oštećenje elektronike kontroliranog uređaja)
nesigurna radiofrekvencijska veza (pogledajte dolje za detalje)
odašiljač i prijemnik nisu upareni i moraju se ponovno upariti (koraci za ponovno uparivanje mogu se naći u uputama za uporabu)

Što trebam učiniti ako se prijemnik uređaja uključi, ali  na izlazu ne pokazuje mrežni napon od 230 V?
Prijemnik uređaja ima izlazne priključne točke bez potencijala (bez napona), tako da prema zadanim postavkama izlazi ne prikazuju 230 V, već samo zatvaraju dvije spojene žice ili prekidaju vezu između njih. Ako želite da izlaz bude 230 V iz mreže kada uključite uređaj, morate spojiti mrežni fazni kabel na terminal 1 ili 2 uređaja prema uputama za uporabu. Prije spajanja, svakako odspojite kabel za napajanje i neka svakako spajanje izvrši kvalificirana osoba!

Što uzrokuje nesigurnu radiofrekvencijsku vezu?
Razloga za to može biti nekoliko. Najčešći uzroci su:

 • korištenje neodgovarajuće baterije (kao što je ispražnjena ili nealkalna baterija)
 • prevelika udaljenost ili previše prepreka (npr. više armiranobetonskih ploča, deblji zidovi, itd.) između odašiljača i prijemnika
 • neispravno postavljanje odašiljača ili prijemnika termostata (pogledajte gore za detalje)
 • korištenje druge radiofrekventne opreme (prema našem iskustvu: neki bebifoni i bežične slušalice) koja se koristi u blizini i koja emitira signale veće snage nego što je standard
 • druge vanjske smetnje (npr. antena velike snage na krovu ili u blizini)

Korištenje utičnice za pojačanje signala COMPUTHERM Q2RF može riješiti neke od problema (npr. prevelika udaljenost ili previše prepreka između odašiljača i prijemnika).

Kako proizvod nastavlja raditi nakon nestanka struje?
Nakon što se napajanje vrati, izlaz prijemnika se prvo isključuje. Međutim, kako odašiljač ponavlja svoju trenutnu naredbu za uključivanje svakih 5 minuta, kontrola sustava grijanja/hlađenja vraća se na prethodno postavljeni način rada najkasnije 5 minuta nakon povrata struje.

Što trebam učiniti ako odašiljač ne komunicira s prijemnikom ili je nesigurna komunikacija?
Može postojati nekoliko razloga zašto odašiljač ne komunicira ili samo nesigurno komunicira s prijamnikom. Da biste riješili ovaj problem, preporučujemo da isprobate sljedeće prijedloge:

 • Zamijenite baterijski uložak u predajniku termostata. Pazite da se u uređaju koriste samo nove alkalne baterije. Druge baterije koje se nazivaju dugovječnim ili trajnim (npr. konvencionalne ugljično-cink), poluprazne baterije ili upotreba punjivih baterija nije prikladna za rad uređaja.
 • Provjerite jesu li dvije jedinice uparene. Ako dvije jedinice ne komuniciraju ni skroz blizu jedna drugoj, možda će se morati ponovo upariti kako je opisano u uputama za uporabu.
 • Približite odašiljač i prijemnik termostata ili uključite utikač za pojačalo COMPUTHERM Q2RF između dvije jedinice ako je moguće na pola udaljenosti ako mislite da su previše udaljene.
 • Provjerite jesu li odašiljač i prijemnik termostata instalirani kako je opisano. Ako ne, premjestite ih kako je opisano (pogledajte gore za detalje).
 • Izbjegavajte korištenje druge radiofrekventne opreme u blizini (prema našem iskustvu: kao što su neki monitori za bebe ili bežične slušalice). 

Može li se termostat sinkronizirati s više prijemnika u isto vrijeme?
Da. COMPUTHERM bežični termostati mogu istovremeno kontrolirati nekoliko radio frekvencijskih jedinica, kao što su: Q1RX utičnica, Q3RF prijemnik, Q7RF prijemnik. Za uspostavljanje veze, prijemnici moraju biti postavljeni u način uprivanja, a tipke SET i DAY na prednjoj strani termostata Q7RF moraju biti pritisnute dok LED diode na prijemnicima ne prestanu treptati.

Što trebam učiniti ako mislim da termometar termostata nije točan?
Od tipki vidljivi na prednjoj strani termostata, jednom kratko pritisnite tipku SET. Zatim pritisnite tipku DAY kratko i odmah nakon što držite tipku HOLD. Na zaslonu će se tada prikazati CAL i možete koristiti tipku +/- za promjenu prikazane temperature u odnosu na izmjerenu vrijednost.

Što znači natpis LO ili HI koji se pojavljuj na zaslonu umjesto izmjerene temperature?
To znači da je temperatura koju mjeri uređaj izvan mjernog raspona temperaturnog senzora: LO označava prenisku, a HI previsoku. To se može dogoditi ako je jedinica u iznimno hladnom ili vrućem okruženju, ako je termički senzor fizički oštećen (primjerice, ako je pritisnut, što dovodi do kontakta dvije noge termalnog senzora ili ako se termalni senzor polomi) ili ako dođe do kvara toplinskog senzora iz nekog drugog razloga.