Naše  Internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Više o kolačićima pročitajte ovdje " Pravila privatnosti ".

Brza dostava
Brza dostava
na kućnu adresu!
Velika zaliha proizvoda.
Velika zaliha proizvoda.
Gotovo svi proizvodi su dostupni odmah.
Q5RF(TX) dodatni bežični termostat za Q5RF prijemnu jedinicu
31,25 euro
28,13 euro
Popust: 3,12 euro 10%
Trajanje sniženja: 01.09.2023 -
količinakom

Q5RF(TX) dodatni bežični termostat za Q5RF prijemnu jedinicu

31,25 euro
28,13 euro
Popust: 3,12 euro 10%
Trajanje sniženja: 01.09.2023 -
količinakom
Šifra artikla: Q5RF(TX)

Koristiti se kao dodatni bežični termostat sa Computherm Q5RF ili Q8RF multizonskim prijemnikom (koji u paketu ima već 2 termostata) za proširenje broja zona za upravljanje ili u paru kao termostat sa Computherm Q1RX bežičnom utičnicom na koju se može spojiti npr. infracrveni grijač / panel.

Raspoloživost: Na zalihi
Trošak/Cijena dostave: 5,00 euro
Očekivana isporuka: 27. Lipanj 2024.

Opis

Bežični (radio frekvencijski) digitalni sobni termostat (bez prijemnika)
COMPUTHERM Q5RF (TX) je bežični sobni termostat koji se može koristiti za višezonske regulatore COMPUTHERM Q5RF i Q8RF za nadopunu postojeća 2 termostata uključena u osnovni paket, tj. za povećanje broja zona i za upravljanje utičnicom COMPUTHERM Q1RX.

Termostat je slobodan za nošenje unutar dometa. Priključak na prijemnik COMPUTHERM Q5RF / Q8RF i / ili utičnicu COMPUTHERM Q1RX omogućen je bežičnom (radiofrekvencijskom) vezom, pa nije potrebno ožičenje između termostata i kotla.

Preporučujemo ga za mjesta gdje nije potrebno programiranje, ali sustav grijanja mora biti zoniran (razdvojen na zone), a važno je točno mjerenje temperature i podešavanje temperature, prenosivost i točnost uključivanja.

Glavne značajke:

  • Termostat je slobodan za nošenje unutar dometa
  • Precizno mjerenje temperature
  • Jednostavno prebacivanje između komforne i ekonomične temperature
  • Osjetljivost prebacivanja po izboru
  • Unutarnja kalibracija termometra
  • Jednostavno prebacivanje između načina hlađenja i grijanja

Specifikacija proizvoda

Najvažniji tehnički podaci termostata (odašiljača)
Podesivi raspon temperature 5 - 40 ° C (u koracima od 0,5 ° C)
Područje mjerenja temperature 3 - 45 ° C (u koracima od 0,1 ° C)
Točnost mjerenja temperature ± 0,5 ° C
Raspon kalibracije temperature pribl. 3 ° C
Odabir osjetljivosti uključivanja ± 0,1 ° C; ± 0,2 ° C
Napon baterije 2 x 1,5 V AA alkalna olovka baterija (LR6)
Radna frekvencija 868,35 MHz
Doseg cca. 50 m na otvorenom teren

Česta pitanja

Za što se može koristiti sobni termostat COMPUTHERM Q5RF?
Višezonski bežični sobni termostat COMPUTHERM Q5RF je posebno dizajniran za upravljanje sustavima grijanja i hlađenja. Pogodan je i za upravljanje električnim i elektroničkim uređajima koji se mogu uključiti/isključiti uklanjanjem i vraćanjem napajanja.

S kojim baterijskim uloškom se termostat može koristiti?
Uređaj radi s 2 alkalne baterije od 1,5 V (tip LR6; veličina AA). U uređaju se smiju koristiti samo nove alkalne baterije. Druge baterije koje se nazivaju dugovječne ili izdržljive (npr. konvencionalne ugljično-cink) baterije, poluprazne baterije itd. upotreba punjivih baterija nije prikladna za rad uređaja.

Što znači ikona bA koja se izmjenjuje na zaslonu na mjestu temperature?
To znači da su baterije slabe i da ih je potrebno zamijeniti.

Koliki je životni vijek baterija pri korištenju Q5RF?
Očekivani vijek trajanja baterije pri normalnoj upotrebi je cca. 1,5-2 godine.

Gdje bi trebali biti smješteni odašiljač i prijemnik termostata?
Preporučljivo je termostatski odašiljač postaviti u prostoriju koja se koristi za redovitu ili dugotrajnu uporabu tako da bude u smjeru prirodnog kretanja zraka u prostoriji, ali da nije izložen propuhu ili ekstremnoj toplini (npr. sunčeva svjetlost, hladnjak, dimnjak , itd.). Njegova optimalna lokacija je 1,5 m iznad razine poda. Uređaj se lako može pričvrstiti na postolje, nakon čega se može postaviti na bilo koju horizontalnu površinu (npr. stol, polica, komoda) ili montirati na zid zahvaljujući rupicama za vijke na stražnjoj strani.

Prijemnik termostata COMPUTHERM Q5RF treba postaviti u blizini kotla, na mjestu zaštićenom od vlage i topline. Prilikom odabira mjesta prijamnika uzmite u obzir i to da na širenje radio valova veliki metalni predmeti (npr. kotlovi, međuspremnici itd.) ili metalne građevinske konstrukcije mogu negativno utjecati. Ako je moguće, preporučamo da prijemnik postavite na udaljenosti od najmanje 1-2 m od kotla i drugih velikih metalnih konstrukcija, visine 1,5-2 m, kako biste osigurali radiofrekvencijsku komunikaciju bez smetnji. Preporučujemo da prije instaliranja prijemnika provjerite pouzdanost radio frekvencijske veze na odabranom mjestu. Nemojte postavljati prijemnik ispod poklopca kotla ili u neposrednoj blizini vrućih cijevi ili crpki, jer to može oštetiti komponente uređaja i ugroziti bežičnu (radio frekvenciju) vezu. Nadalje, preporuča se da se prijamnik napaja električnom energijom iz utičnice na koju nije priključen kotao (ako je moguće čak iz druge faze) i da se mrežno napajanje ni na koji način ne usmjerava od kotla do prijemnika. Kako biste izbjegli strujni udar, angažirajte stručnjaka da spoji prijemnik na kotao!

Kako spojiti proizvod?
Uređaj mora instalirati / pustiti u rad stručna osoba! Uređaj kojim želite upravljati mora biti spojen na NO-COM priključne točke na stražnjoj strani prijemnika. Za detaljniji opis pogledajte upute za uporabu proizvoda.

Kojim uređajima COMPUTHERM Q5RF može upravljati?
COMPUTHERM Q5RF višezonski, radiofrekvencijski sobni termostat prikladan je za upravljanje velikom većinom bojlera i klima uređaja na tržištu u Hrvatskoj. Lako se može spojiti na bilo koji plinski bojler, kotao ili klima uređaj s 2-točnom priključnom točkom sobnog termostata, bez obzira na to ima li upravljački krug od 24 V ili 230 V. Pogodan je i za upravljanje električnim i elektroničkim uređajima koji se mogu uključiti/isključiti uklanjanjem i vraćanjem napajanja.

Je li za rad termostata potrebno napajanje od 230 V?
Za rad termostatskog odašiljača nije potrebno, potrebne su mu samo 2 alkalne baterije od 1,5 V (tip LR6; veličina AA).
Međutim, prijemnik termostata radi na mrežnom naponu od 230 V.

Ometaju li se višestruki bežični sobni termostati koji se koriste u stanu jedan drugome?
Ne. Svaki termostat i pripadajući prijemnik (prijamnici) imaju vlastiti sigurnosni kod, koji jamči siguran rad uređaja bez problema. Svaki prijemnik prima samo signale od termostata s istim sigurnosnim kodom. Kao rezultat toga, u suštini bilo koji broj uređaja može se koristiti u neposrednoj blizini jedan drugome bez izazivanja ikakvih problema u komunikaciji uređaja. 

Može li se koristiti Q5RF za klima uređaje?
Da. Moguće je prebacivanje između načina grijanja i hlađenja na termostatu. Termostat uključuje klima uređaj iznad zadane temperature u načinu hlađenja a ispod te temperature uključuje prema odabranoj osjetljivosti uključivanja.

Kako prebaciti termostat u način hlađenja?
Prespojnik unutar termostata mora se premjestiti iz tvornički zadanog položaja (Heat) u položaj hlađenja Cool.

Zašto termostat ne uključuje grijanje?
Razloga za to može biti nekoliko. Najčešći problemi su:

  • korištenje neodgovarajuće baterije (kao što je ispražnjena ili nealkalna baterija)
  • neispravan spoj (koji u slučaju nezgode također može uništiti relej u uređaju ili uzrokovati i uništenje elektronike kontroliranog uređaja
  • nesigurna radiofrekvencijska veza (pogledajte dolje za detalje)
  • odašiljač i prijemnik su neupareni i potrebno ih je ponovno upariti (koraci za ponovno uparivanje mogu se naći u uputama za uporabu)

Što trebam učiniti ako se prijemnik uređaja uključi, ali izlaznoj strani ne pokazuje se mrežni napon od 230 V?
Prijemnik uređaja ima izlazne priključne točke bez potencijala (bez napona), tako da prema zadanim postavkama izlazi ne prikazuju 230 V, već samo zatvaraju dvije spojene žice ili prekidaju vezu između njih. Ako želite da se pri uključivanju uređaja na izlazu prikaže mrežni napon od 230 V, prema uputama za uporabu na priključnu točku NO ili COM uređaja potrebno je spojiti mrežni fazni kabel.
Prije spajanja, svakako od spojite kabel za napajanje i spajanje provjerite kvalificiranoj osobi!

Mrežni napon prijemnika Q5RF prikazuje se na izlazima zone (L1-N1, L2-N2, L3-N3 i L4-N4) kada je odgovarajuća zona uključena.

Što uzrokuje nesigurnu radiofrekvencijsku vezu?
Razloga za to može biti nekoliko. Najčešći uzroci su:

korištenje neodgovarajuće baterije (kao što je ispražnjena ili nealkalna baterija)
prevelika udaljenost ili previše prepreka (npr. više armiranobetonskih ploča, deblji zidovi, itd.) između odašiljača i prijemnika neispravno pozicioniranje odašiljača ili prijemnika termostata (vidi gore za više detalja) drugi radiofrekvencijski uređaji jači od standardne upotrebe radiofrekvencijskih oprema (prema našem iskustvu: bežični bebifon ili bežične slušalice) druge vanjske smetnje (npr. antena velike snage na krovu ili u blizini).

Korištenje utičnice za pojačanje signala COMPUTHERM Q2RF može riješiti neke probleme (npr. ako su predaleko ili je previše prepreka između odašiljača i prijemnika).

Kako radi dalje proizvod nakon nestanka struje?
Nakon što se napajanje vrati, izlaz prijemnika se prvo isključuje. Međutim, kako odašiljač ponavlja svoju trenutnu naredbu za uključivanje svakih 5 minuta, kontrola sustava grijanja/hlađenja vraća se na prethodno postavljeni način rada najkasnije 5 minuta nakon nestanka struje.

Što trebam učiniti ako odašiljač ne komunicira s prijemnikom ili je komunikacija nesigurna?
Može postojati nekoliko razloga zašto odašiljač ne komunicira ili samo nesigurno komunicira s prijamnikom. Da biste riješili ovaj problem, preporučujemo da isprobate sljedeće prijedloge:

Zamijenite baterijski uložak u predajniku termostata. Pazite da se u uređaju koriste samo nove alkalne baterije. Druge baterije koje se nazivaju dugovječnim ili trajnim (npr. konvencionalne ugljično-cink), poluprazne baterije ili upotreba punjivih baterija nije prikladna za rad uređaja.
Provjerite jesu li dvije jedinice uparene. Ako dvije jedinice ne komuniciraju ni neposredno blizu jedna drugoj, možda će se morati upariti ponovo kako je opisano u uputama za uporabu.
Približite odašiljač i prijemnik termostata ili uključite utikač za pojačanje COMPUTHERM Q2RF između dvije jedinice ako je moguće na pola udaljenosti, ako mislite da su previše udaljene.
Provjerite jesu li odašiljač i prijemnik termostata instalirani kako je opisano. Ako ne, premjestite ih kako je opisano (pogledajte gore za detalje).
Izbjegavajte korištenje druge radiofrekventne opreme koji u blizini rade sa jačim signalima od standardne (prema našem iskustvu: kao što su neki monitori za bebe ili bežične slušalice).

Može li se termostat sinkronizirati s više prijemnika u isto vrijeme?
Da. COMPUTHERM bežični termostati mogu istovremeno kontrolirati nekoliko radio frekvencijskih jedinica, kao što su: Q1RX utičnica, Q3RF prijemnik, Q7RF prijemnik. Za uspostavljanje veze, prijemnici moraju biti postavljeni u sinkronizirani način rada i pritisnuti tipku LEARN unutar Q5RF termostata sve dok LED diode na prijemnicima ne prestanu treptati. Ako ne želite upravljati Q5RF prijemnikom s Q5RF (TX) termostatom, već drugim bežičnim uređajem COMPUTHERM, morate odabrati U: 1 zonu za sinkronizaciju. Pogledajte upute za instalaciju i rad proizvoda za korake za odabir zone.

Što da radim ako ne mislim da termometar termostata nije točan?
Unutar termostata nalazi se narančasti potenciometar koji se može podesiti odvijačem. Ako potenciometar okrenete u smjeru kazaljke na satu, prikazana temperatura će se nakon kratkog vremena promijeniti na višu temperaturu, ako ga okrenete suprotno od kazaljke na satu, promijenit će se na nižu temperaturu.